Előszó a Jógához:

A jóga szó egyik jelentése iga (angolul yoke, németül Joch), a másik kapcsolat a Legfelsőbb Lélekkel. Célja, hogy a gyakorló elérje azt a pontot, amelyen megérti azonosságát Istennel, és ezt nemcsak tudja, hanem ennek megfelelően cselekszik is. A kapcsolat természete a jóga egyes ösvényein különböző; megvalósulhat az önzetlen cselekvésben, a tudásban, a finom erők feletti uralom elsajátításában, stb. A legfontosabb ösvényeket, valamint magát az alapul szolgáló filozófiát a Bhagavad-gítában találjuk. Csak egyetlen jóga-ösvényről nem beszél Krisna, és éppen ez az, amit a jóga-klubokban gyakorolnak: a Hatha jóga. Az elmén és az érzékek feletti uralmat, nyugodtan, fegyelmezetten, következetesen, és bizonyos értelemben "erőszakkal", igával valósítja meg a jóga. Erőszak, mert az elme természete, hogy lázad az irányítás ellen. Hatha jelentése Nap és Hold. Ha jelentése Nap, tha jelentése Hold. Ha viszont a Hatha jóga útját választjuk, nem helyes, ha a légzésgyakorlatokat és a testtartásokat kiszakítjuk az összefüggésből, megpróbáljuk kiemelni a keretei közül. Ha csak a pránájamát (légzés uralása) és az ászanákat (testtartások) gyakoroljuk, ez olyan, mintha egy könyv nyolc fejezete közül csak kettőt olvasnánk el. Tudomásul kell vennünk, hogy a pránájama és az ászanák beletartoznak a nyolcfokú jóga rendszerbe. Ezeket az elemeket a helyükre kell tenni. A gyakorlásnak csak akkor van értelme, csak akkor fog elvezetni a végcélhoz, amit Krisna megígér a Bhagavad-gítában, ha mind a nyolc elemre kiterjed…aki gyakorol, és fel akarja fedezni a jóga világát, megismerheti a nyolc elem lényegét.

Jóga órák:

Hatha jóga alapokon nyugvó jógaóra, mely a női és férfi egyensúly, egyrészt a nőiesség megtartásában és megélésében, másrészt a férfiasság kiteljesedésében nyújt segítséget. Testtartásokon keresztül kiegyensúlyozódik az anyagháztartás, javul az alhasi keringés, ezzel számos megbetegedés megelőzhetővé válik. A foglalkozás áldásos hatással van a hormonháztartásra is, melynek kiegyensúlyozott működése főleg a női test és lélek meghatározó eleme.

Míg nőknek az érzelmeket kell mindinkább megtanulniuk uralni, addig a férfiaknak a testük és cselekedeteik uralásán van a hangsúly. Férfi az erő, a megvalósító, de mit sem ér az erő tudatosság, és a megvalósítás rendező elv nélkül. Ebben segít a jóga, segít megítélni a helyes igényeket és a szükséges elvárásokat.

Om Tat Sat, vezessen utamon az Isteni kegyelem és az önzetlenség. Tetteim ereje táplálkozzon az Istennek való önzetlen felajánlásból.